• Koopavond-winkelend-publiek-Breestraat
  • Pieterskwartier
  • MG 0440bewerkt
  • Haarlemmerstraat
  • MG 0220
  • MG 0886
  • WinkelendPubliek- MGL6944 0001
  • Burchtsteeg-Leiden-winkelend-publiek-038

Interview met Marion Driessen-Laarhoven van KOSi

Aan het woord is Marion Driessen-Laarhoven van KOSi in de Leidse Burgsteeg. Deze winkel is één van de financieringen van het Leids Startersfonds en is nu ruim een jaar open. Het is een kledingwinkel, of liever gezegd een boetiek, en biedt vrouwenmode die bijzonder, maar vooral ook draagbaar en comfortabel is. Marion komt uit een echt ondernemersgezin en wilde altijd al iets voor haarzelf doen. Na drie jaar in een kledingwinkel gewerkt te hebben, ontdekte zij dat er een gat in de markt voor vrouwenmode was. Aan de ene kant zijn er de goedkope ketens en aan de andere kant de dure boetieks, maar geen leuke boetiek met betaalbare kleding. Een idee is geboren!

Binnen twee dagen had ze haar bedrijfsplan klaar en klopte ze bij het Leids Startersfonds aan voor financiering en begeleiding. Alles ging snel en klopte gelijk; een mooi pand in de Burgsteeg, positieve reactie van het Startersfonds, en daar was KOSi.

Zoals gezegd, KOSi is een boetiek, die zich heeft gespecialiseerd in niet-merkgebonden vrouwenmode. Dit betreft vrouwen van alle leeftijden, die iets bijzonders zoeken dat stoer is maar toch zeker ook vrouwelijk.

Marion heeft er geen KOSispijt van. Het is hard werken, soms wel 6 of 7 dagen in de week, maar ze krijgt er veel voor terug. Ze vindt het enorm leuk om mensen te helpen en af en toe een beetje uit hun comfort zone te halen. Wanneer dat lukt en mensen blij en tevreden de winkel uit lopen, kan haar dag niet meer stuk. “In de winkel moet niks en kan alles”, vindt Marion. Het belangrijkste is dat mensen zich thuis voelen. In combinatie met haar eerlijke en enthousiaste instelling ontmoet ze daarom veel positieve mensen, waaronder ook veel Nederlandse toeristen.

Het ondernemen gaat haar makkelijk af en door haar “gewoon doen”-mentaliteit weet ze veel te bereiken en ervaart ze weinig zorgen. De begeleiding van het Leids Startersfonds ervaart ze als prettig en behulpzaam. “Leiden is een hele geweldige stad!”, zegt Marion. Alle voordelen van de grote stad, maar ook die van een fijn, gezellig dorp. De laatste vijf jaar is Leiden veel leuker geworden. Zeker de Burgsteeg is een mooie straat, waar veel gebeurt. Wat wel beter kan is dat de gemeente meer mee kan denken met de ondernemers om de stad aantrekkelijker te maken om te gaan winkelen, bijvoorbeeld door het eerste uur gratis parkeren aan te bieden, op zondag gratis parkeren of speciale dagen, zoals ‘Black Friday’ meer te promoten.

Marion heeft het afgelopen jaar veel geleerd; niet achterover gaan zitten, vooral bij je eigen gevoel blijven, dingen delen en het samen doen, want: “In je eentje red je het niet!”. Met deze wijze woorden van een nuchtere onderneemster sluiten wij dit inspirerende interview af.