• MG 0220
  • Burchtsteeg-Leiden-winkelend-publiek-038
  • WinkelendPubliek- MGL6944 0001
  • MG 0440bewerkt
  • Pieterskwartier
  • Haarlemmerstraat
  • Koopavond-winkelend-publiek-Breestraat
  • MG 0886

Interview met Monique Holswilder van WOW Duurzaam Design

Anderhalf jaar geleden is Monique Holswilder met behulp van het Leids Startersfonds een eco conseptstore begonnen. De producten die je hier kunt vinden zijn ontworpen en gemaakt door voornamelijk jong talent en kleine labels uit Nederland en België met oog voor mens en natuur. De variatie is groot, van kleding tot kleine meubels en van woonaccessoires tot kunst.

Monique is geboren en getogen Leidse en heeft twee kinderen. Zij heeft jaren in de kinderopvang gewerkt, maar het heeft bij haar altijd al gekriebeld om voor zichzelf te beginnen. In Leiden zag zij dat er weinig bestond op het gebied van duurzame kleding, die zij zelf zo mooi vindt. Toen er een mooi pand in Leiden te huur kwam te staan, kwam alles in een stroomversnelling terecht en was binnen enkele weken haar eigen winkel een feit.Wow Small
Mede door snel schakelen van het Leids Startersfonds was dit mogelijk en was de benodigde financiering ook snel geregeld. Zoals gezegd kan je in haar winkel terecht voor duurzame kleding en vele andere producten. Duurzaam betekent voor Monique eerlijk voor mens en natuur, maar vooral ook mooi en het hoeft zeker niet duur te zijn. Dit vindt zij ook mooi aan haar werk; de mensen komen binnen omdat ze iets moois zien en zijn vervolgens verrast dat het ook nog duurzaam en niet duur is. De spullen worden gemaakt door ontwerpers met wie Monique nauw samenwerkt. Hierdoor is het allemaal maatwerk en zijn er overal maar enkele stuks van, dit maakt WOW ook zo uniek in Leiden.

Zonder enige ervaring is zij aan dit avontuur begonnen en het gaat goed. De klanten weten haar winkel steeds beter te vinden en nu is zij zich veel bewuster van veel zaken. Monique heeft zeker geen spijt van haar sprong in het diepe. Het is nog steeds heel leuk en inspirerend om zes dagen per week in de winkel te staan en met haar klanten en collectie bezig te zijn.

Zij vindt Leiden een heerlijke stad; niet te klein en niet te groot, lekker knus, niet te druk en iedereen kent elkaar.
“De gemeente zou wel wat meer aandacht voor de kleine ondernemer mogen hebben.” zegt Monique. Veel aandacht gaat nu uit naar de grote, bekende ketens, maar het zijn juist de kleine, bijzondere winkels die Leiden zo leuk maken. Het Leids Startersfonds is het grondig met haar eens en zal zich blijven inspannen om deze unieke ondernemers een kans te bieden.

Monique is zover gekomen door zoveel mogelijk bij zichzelf te blijven en zich niet gek te laten maken door anderen. Dit wil ze dan ook graag als tip voor de andere (startende) ondernemers in Leiden meegeven. Het Leids Startersfonds staat hier volledig achter.